Wat is Cycling4School?
Zijn ouders bereid te sparen voor verkeers(veiligheids)acties voor de school van hun kinderen, door hun kinderen vaker te voet of per fiets naar school te brengen? Deze vraag staat centraal in het project Cycling4School dat eind 2014 is gestart. Vanaf 2019 heeft JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) Cycling4School omarmd als een manier om kinderen elke dag te laten bewegen: en het is gratis! Cycling4School is een beloningsproject gericht op ouders en hun kinderen, om de omgeving van basisscholen autoluwer en dus veiliger te maken én om kinderen zelfstandiger en zekerder te maken in het dagelijkse verkeer.
Met het nieuwe project Cycling4School fiets en loop je dus als ouders samen met je kinderen letterlijk een beloning bij elkaar: cycling4schoolpunten. Positief gedrag wordt zo beloond: doordat ouders zich inzetten (en hun kinderen hen helpen), spaart de school met al die cycling4schoolpunten budget bij elkaar om gerichte verkeersacties uit te kunnen voeren. Dat kan een workshop zijn, maar ook een evenement, actie, campagne of activiteit. Natuurlijk bepaalt de school dat, in overleg met JOGG en de gemeente.
Cycling4School is dus goed voor school, kinderen én ouders. Want natuurlijk is meer lopen of fietsen ook nog gezonder, laat het de kinderen meer bewegen, wordt de schoolomgeving er veiliger op en raken kinderen meer vertrouwd met het alledaagse verkeer. Het gaat vooral om bewustwording: minder met de auto en meer te voet of per fiets. Lekker buiten, gratis bewegen!
Meer bewegen en aandacht voor verkeersveiligheid met Cycling4School
Eén op de acht kinderen in Nederland is te zwaar. Daar kunnen kinderen zelf niet altijd wat aan doen. De JOGG-aanpak is daarom een lokale, integrale en duurzame aanpak gericht op kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar en hun omgeving. Het doel is een gezonder gewicht. Door aan te sluiten bij het project Cycling4School richten we ons op de omgeving en de routes van en naar school. Het project is niet alleen goed om kinderen meer te laten bewegen, maar biedt ook kansen om kinderen veiliger te voet en per fiets naar school te laten gaan. Dat vinden ouders heel belangrijk, zeker als ze erachter komen dat kinderen, die naar de basisschool lopen of fietsen, meer verkeerservaring hebben en dan beter toegerust ’ naar de (verder gelegen) middelbare school fietsen.
Wat verwachten we van de deelnemende scholen?
Cycling4School betekent gemiddeld voor scholen wat werk gedurende 3 weken. De actieweek voor de kinderen, waarin ze mogen stickeren hoe ze naar school komen, duurt een week. Scholen ontvangen alle materiaal voor Cycling4School gratis: posters, flyers, drop flag, spandoek, stickers en stickerposters. In het JOGG-project deden scholen uit de gemeente Oldebroek en Vlaardingen mee.
De tijdsbesteding voor de deelnemende scholen is beperkt en heel overzichtelijk:
Week 1: de onderwatermeting: hoe komen de kinderen gewoonlijk naar school? Daarvoor krijgen de scholen een invulformulier van SOAB
Week 2: de communicatieweek: scholen krijgen tekstjes voor website of nieuws brief aangeleverd via JOGG, die ze naar ouders/verzorgers kunnen doorzetten (nieuwsbrieven, website, ouderbrieven, 10-minutengesprekken etc). Scholen hebben al het mooi vormgegeven Cycling4School materiaal dan in huis: spandoek ophangen, drop flag neerzetten en flyertjes uitdelen aan ouders/verzorgers, grote posters ophangen
Week 3: de sticker- en actieweek op de scholen. De juffen en meesters stickeren met de kinderen in de groepen. Dit kan gekoppeld worden aan een gesprek of thema als milieu, verkeer, veiligheid, drukke ouders of elke dag bewegen. Het dagelijks op laten plakken van de stickers door de kinderen kost zo’n 5 minuten per leerkracht/klas. Zo leggen we samen vast hoe de kinderen dagelijks naar school komen. De gegevens sturen de scholen na afloop naar SOAB voor verwerking. De school zelf voert in deze actieweek kleine actietjes uit, naar keuze en als er mogelijkheden zijn:
- De JOGG-routekleurplaat
- Discussie in de klas aan de hand van de kleurplaat en stickerposters: kan gaan van milieu tot en met verkeer, keuze ouders, drukte, hoe meer bewegen in je leven in te passen
- Uitleg van de wijkagent en of de fietsenmaker of de JOGG-medewerker verzorgt een beweegles
- Meer ideeën delen we met de scholen als we langs komen
Na week 3: in ontvangst nemen van de samen met elkaar verdiende beloning ter waarde van € 500-1.000. Met het plakken van de stickers verdienen de scholen punten op basis waarvan ze na afloop van het project een beloning kunnen verdienen. Denk hierbij aan verkeersveiligheidsevent, verkeerslessen, fietsbehendigheidstraining, longboard clinic of verkeersveiligheidsmaterialen voor de school. En wat gaat de school er mee doen? Spannend….
Meer informatie: