Resultaten Cycling4School Vlaardingen: 20.000 autokilometers bespaard!
Drie basisscholen ontvingen maart 2020 van de Vlaardingse wethouder Bart Bikkers hun prijs. De wethouder reikte aan Het Anker, De Hoeksteen en ‘t Palet Holy cheques uit voor hun deelname aan het project Cycling4School. Dat hadden de scholen verdiend: in november 2019 kwamen 873 leerlingen van de drie basisscholen zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school, in het kader van de pilot Cycling4School. Cycling4school is een pilot van Jongeren op gezond gewicht (JOGG) en Onderzoeks- en Adviesbureau SOAB. Het doel van deze pilot is kinderen en ouders te activeren en motiveren vaker te voet of op de fiets naar school te gaan. Hoe? Door hen samen letterlijk een beloning voor de school bij elkaar te laten fietsen en lopen. Voor de actieweek is eerst een 0-meting uitgevoerd. Hierdoor konden de resultaten goed vergeleken worden. Er zijn in de actieweek een hele hoop kinderen te voet of op de fiets naar school gekomen en daarmee zijn maar liefst 20.000 autokilometers bespaard. Reden te meer voor wethouder Bart Bikkers om fietsend de prijzen uit te reiken. “Het is belangrijk dat kinderen zelfstandig worden in het verkeer en veel fietservaring opdoen. Dit heeft een positief effect op hun veiligheid als weggebruikers. Door vroeg samen te gaan fietsen, zijn de kinderen beter voorbereid naar de overstap richting het voortgezet onderwijs” lichtte de wethouder toe.
Meedoen aan Cycling4School helpt bij de ambitie van de gemeente Vlaardingen om het fietsklimaat in Vlaardingen te verbeteren. Wethouder Bikkers: “Vlaardingen heeft alles in huis om een echte fietsstad te zijn. De wijken in onze stad liggend niet ver uit elkaar. Je kunt alle plekken in de stad binnen 30 minuten fietsen bereiken. Als we een beter fietsnetwerk en fietsklimaat hebben, hoop ik dat mensen vaker de fiets gebruiken”.
Ook aan de slag met Cycling4School? Doe ook mee met Cycling4School! Bespreek je ideeën met de lokale JOGG-regisseur. Kijk voor meer informatie op www.joggvlaardingen.nl of mail naar info@joggvlaardingen.nl.
Meer Vlaardingse feiten rond Cycling4School? Zie deze infographic jogg_infographic_vlaardingen_def
- Totaal namen 873 leerlingen deel aan C4S in Vlaardingen, van 3 basisscholen en met 48 klassen
- 6 spandoeken en 49 posters zijn opgehangen, 900 flyers uitgedeeld en 48 stickerposters aan de klassendeuren gehangen
- 360 stickervellen, 950 flyers en 49 posters zijn gebruikt, 4 drop flags zijn neergezet en 3 spandoeken zijn opgehangen
- 51 juffen en meesters hebben de kinderen geholpen met stickeren
- Er zijn 34 filmpjes opgenomen, met als resultaat een hele mooie compilatie, zie hier een filmpje: https://youtu.be/3yzDxF6cxJs
- Ter voorbereiding van de pilot C4S hebben de JOGG-medewerkers 40 autokilometers met zware spullen gemaakt en in de actieweek, met de fiets (om spullen te brengen en te filmen) 18 km. Een mooie en beweegvoorbeeldige bijdrage.
- Ook zijn 128 mailtjes gestuurd met het onderwerp ‘Cycling4School’
- De kinderen hebben 325 kleurplaten ‘route naar school’ gekleurd
- Alle kinderen van groep 8 van De Rank liepen of fietsen in de actieweek!
- Er zijn 7 gymlessen gegeven met allerlei rijdende materialen: stepjes, skateboard, skates, fietsjes, etc.
- En er zijn verkeerslessen op het schoolplein gegeven aan 2 klassen
- Alle kinderen samen hebben ruim 5.000 stickers geplakt.
- Totaal maakten alle Vlaardingse kinderen bij elkaar ruim 7.800 ritjes naar school in die week. Hun ouders en verzorgers verdubbelen dat aantal ritjes (want die rijden 2 keer heen en weer). Gelukkig gaat ook een deel van de kinderen NIET per auto, dus hoeven we het aantal van 7.800 ritjes per week niet te verdubbelen, dat scheelt CO2.
- In Vlaardingen hebben alle lopende kinderen samen in de actieweek ruim 8 miljoen voetstapjes gezet, van en naar school. Dat zijn ten opzichte van de voormeting 80.000 voetstapjes méér in de actieweek, in plaats van autokilometers!
- Als alle 5.800 basisschoolleerlingen van de 26 Vlaardingse basisscholen 10% minder autokilometers zouden maken en meer zouden fietsen/lopen, zouden ze samen ruim 900.000 autokilometers besparen. Dat is 23x de aarde rond en een flinke besparing op CO2.
Resultaten Cycling4School Oldebroek: 60 kinderen meer liepen
In Oldebroek worden meer kinderen per auto gebracht dan de landelijke cijfers laten zien: 40%. Maar in Oldebroek ligt het aandeel fiets ook hoog: bijna de helft van de kids fietst, fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Oldebroek heeft vooral fietsscholen maar ook autoscholen, meer dan loopscholen: het aandeel lopen is beperkt. Het landelijke karakter zal daaraan ten grondslag liggen. In Oldebroek had de pilot duidelijk het meeste effect op het autogebruik; er was sprake van 9% minder autoverkeer, 1% meer fietsers en 10% meer lopende kinderen en ouders/verzorgers. Hier is interessant dit Cycling4School-effect vast te houden en op termijn meer lopen en fietsen (en dus zoals aangetoond is: minder met de auto) vast te houden. Dat effect van rond de 10% laten andere Cycling4School-pilots (bv. Goeree-Overflakkee en Breda).
In Oldebroek namen totaal 338 leerlingen van 2 scholen deel, met samen 23 klassen. Daar zijn 100 stickervellen gebruikt voor 23 stickerposters, zijn 500 flyers uitgedeeld en 14 posters opgehangen, zijn 4 drop flags neergezet en 2 spandoeken opgehangen..
In Oldebroek zijn op de 2 scholen samen op jaarbasis 36.000 kilometers bespaard. Daar zijn vooral meer loopkilometers gemaakt door de kinderen en de ouders/verzorgers: In de actieweek liepen maar liefst 60 kinderen méér. Die maakten samen 2,4 miljoen voetstapjes EXTRA in de actieweek. Als alle 15 basisscholen in Oldebroek zoveel meer zouden lopen en 10% minder per auto zouden komen, zou dat een besparing opleveren van 500.000 autokilometers. Dat is bijna 13 keer de wereld rond!
Resultaten Cycling4School Breda: 10% minder autoverkeer en op Goeree-Overflakee zelfs 25% minder auto’s!
Voor de 1e pilot Cycling4School (met 5 Bredase scholen op 4 locaties) is een infographic gemaakt van de resultaten. We waren benieuwd of de aanpak van Cycling4school door het belonen van scholen met “goed gedrag” werkte. Om dat te kunnen bepalen, is een voor- en een nameting uitgevoerd. De pilot is geslaagd: er was gemiddeld maar liefst 10% minder autoverkeer bij de scholen. Bij de scholen van Goeree-Overflakee was zelfs een effect van 25% minder autogebruik. Kortom: Cycling4School met het beloningseffect werkt!
De Bredase scholen bespaarden samen met Cycling4School maar liefst 41.000 kg CO2. Als alle Bredase basisschoolleerlingen minder met de auto zouden komen, zoals in de pilot, dan zouden ze samen 2.500.000 autokilometers minder maken. Da’s maar liefst 63 keer de wereld rond!
Resultaten Cycling4School Pijnacker-Nootdorp: 5-10% minder auto’s!
Op de onderzochte scholen in Pijnacker-Nootdorp is het autogebruik ook afgenomen door de actie Cycling4School. In de actieperiode was het overwegend mooi weer, maar in op de maandag en dinsdag van de tweede actieweek was het regenachtig weer. Tijdens de dagen met mooi weer zijn er weinig verschillen in vervoermiddelen waargenomen. De percentages voor alle vervoermiddelen bleven ongeveer gelijk aan die van de voormeting. Mooi is, dat bij de Johannesschool maar nauwelijks 10% van de kinderen met de auto komt. Bij slecht weer zijn er wél verschillen waargenomen in het autogebruik: tijdens regenachtige omstandigheden is het autogebruik met 5% tot 10% afgenomen. Daarmee is het autogebruik tijdens slecht weer nog maar gemiddeld 5% tot 10% hoger dan bij mooi weer, terwijl dat verschil voor de actieweken nog op kon lopen tot 20%. Over de gehele linie kan geconcludeerd worden dat door de actie Cycling4School het autogebruik bij de onderzochte scholen op Pijnacker-Nootdorp tussen de 5 en 10% is afgenomen tijdens de onderzoeksweken. Dat zijn mooie resultaten!
